مشکلات فک و نیاز به جراحی ارتوگناتیک

جراحی فک (ارتوگناتیک) چیست؟

جراحی فک که به آن جراحی ارتوگناتیک نیز می گویند، جراحی است که به همراستا کردن فک بالا (ماگزیلا) و فک پایین (مندیبل) کمک می کند. اگر آرواره های شما در یک راستا قرار نگیرند، این شرایط می تواند بایت شما را تحت تاثیر قرار دهد و خوردن و صحبت کردن را برای شما دشوار کند.

جراحی ارتوگناتیک یک رویداد واحد نیست. این فرآیندی است که درمان ارتودنسی برای آماده کردن دندان ها برای جراحی فک، خود جراحی، بهبودی پس از جراحی و سپس درمان ارتودنسی بیشتر تا یک سال پس از جراحی را شامل می شود. در مجموع، روند جراحی فک می تواند بین دو تا سه سال طول بکشد.

چگونه افراد دچار مشکلات استخوان فک می شوند؟

به طور کلی، مشکلات استخوان فک یا در بدو تولد وجود دارند (مادرزادی هستند) یا در مراحل بعدی زندگی در نتیجه آسیب ها یا دیگر شرایط پزشکی بوجود می آیند که فک شما را تحت تأثیر قرار می دهند.

قبل از جراحی فک چه نکاتی را باید در نظر گرفت؟

شما باید ایده روشنی داشته باشید از آنچه که جراحی فک می تواند انجام دهد و اینکه چه چیزی هنگام انجام جراحی فک شامل می شود. ممکن است از شما خواسته شود یک تصویر قبل و بعد از صورت خود داشته باشید. به پزشک خود بگویید که انتظار دارید جراحی فک چه کاری انجام دهد. گرچه مشکلات فک هر فردی متفاوت هستند. پزشک شما آنچه که برای حل مشکلات خاص شما توصیه می کند و آنچه می توانید انتظار داشته باشید را توضیح خواهد داد.

درک اهداف شخصی شما، یکی از عواملی است که پزشک هنگام توصیه جراحی فک در نظر می گیرد. همچنین سلامت عمومی و نگرانی های خاصی که مشکلات فک برای سلامت شما بوجود می آورند، در نظر گرفته می شوند.

با این حال، جراحی فک یک اتفاق یک روزه نیست. بلکه فرآیندی است که ممکن است چند سال طول بکشد تا تکمیل شود. در حالی که جراحی فک را در نظر می گیرید، اطلاعاتی در مورد ارتودنسی قبل از جراحی و ریکاوری و ارتودنسی بعد از جراحی نیز به شما داده می شود. درک اینکه جراحی فک شامل چه چیزی می شود به شما کمک می کند تا برای تعهدی طولانی مدت آماده شوید.

آیا قبل از جراحی فک درمان ارتودنسی نیاز است؟

آری. ارتودنتیست دهان و دندان ها را برای فک جدید آماده می کند. برای انجام این کار، ممکن است تعدادی از دندان ها کشیده شوند و ممکن است بریس هایی را روی دندان های دیگر قرار دهد. اگر بریس ها نیاز باشند، احتمالاً یک سال قبل از جراحی، در حین جراحی و چندین ماه پس از جراحی، از آنها استفاده خواهد شد.

اگر به دنبال متخصص ارتودنسی خوب در تهران میگردید…

نمونه هایی از مشکلات مادرزادی فک

یک مشکل مادرزادی فک می تواند یک مشکل تکی مانند اوربایت باشد، یا می تواند به یک وضعیت پزشکی فراگیر مانند سندرم تریچر کالینز Treacher Collins syndrome ارتباط داشته باشد. در اینجا چند نمونه دیگر از مشکلات مادرزادی فک آورده شده اند:

  • کراس بایت. این وضعیت زمانی است که تعدادی از دندان های فک پایین شما جلوی دندان های فک بالای شما قرار می گیرند.
  • آندربایت. شرایطی است که در آن، دندان های فک پایین به جای قرار گرفتن داخل دندان های فک بالا، بیرون و روی آنها قرار می گیرند.
  • اپن بایت. اپن بایت زمانی است که تعدادی از دندان ها هنگام بستن دهان با هم تماس ندارند.
  • شکاف کام و لب. شکاف کام زمانی اتفاق می افتد که صورت و دهان شما به صورت طبیعی رشد نکرده باشند.
  • سندروم توالی پیر رابین Pierre Robin sequence. کودکانی که با توالی پیر رابین متولد می شوند، اغلب فک پایین آنها کوچک است، که می تواند غذا خوردن یا تنفس را برای نوزادان دشوار کند.

نمونه هایی از مشکلات فک ناشی از صدمات یا شرایط پزشکی

  • شکستگی های صورت. اصطلاح شکستگی فک می تواند به فک پایین (مندیبل) یا فک بالا (ماگزیلا)ی شما اشاره کند. با فک پایین می تواند با برخورد یک جسم یا مشت یا ضربه، بشکند. فک بالایی شما می تواند با زمین خوردن، تصادف با یک وسیله نقلیه موتوری یا ضربه خوردن، بشکند.
  • کیست ها و تومورها. پزشکان همچنین ممکن است جراحی فک را برای درمان قرار گرفتن در معرض اشعه انجام دهند.
  • آپنه انسدادی خواب (OSA). OSA زمانی اتفاق می افتد که ماهیچه های مجرای تنفسی، لوزه ها، زبان یا بافت اضافی راه هوایی را مسدود می کنند، بنابراین تنفس متوقف می شود و هنگامی که فرد به خواب می رود شروع می شود. OSA با جراحی فک به نام جلو آوردن فک بالا (MMA) درمان می شود.
  • اختلالات مفصل فکی گیجگاهی (TMJ). TMJ می تواند ناشی از یک بایت نامناسب باشد، یعنی زمانی که دندان های فک بالا و پایین روی یکدیگر قرار نمی گیرند.
  • اختلالات رشد. به تغییراتی در فک اشاره دارد که بدن بیش از حد هورمون رشد تولید می کند. هورمون های اضافی باعث می شوند بافت های بدن، از جمله فک بالا و یا فک پایین، به طور غیرعادی بزرگ شوند.

قبل از این جراحی چه آماده سازی هایی نیاز هستند؟

کارهای اولیه زیادی برای جراحی فک نیاز هستند. پزشک شما برای طراحی جراحی شما به اطلاعات خاصی نیاز دارد. برخی از آزمایشات و مراحلی که ممکن است برای به دست آوردن این اطلاعات انجام شوند عبارتند از:

  • عکس رادیوگرافی با اشعه ایکس.
  • اسکن های توموگرافی کامپیوتری (CT).
  • عکس از دندان ها و فک شما.
  • قالب از دندان ها برای ایجاد یک مدل دندانی.
  • همچنین ممکن است از دندان های شما اسکن گرفته شود.

انواع مختلف جراحی فک

جراحی فک مشکلاتی را اصلاح می کند که باعث می شوند فک ها زیاد یا کم بیرون بیایند و باعث می شوند که اجزای صورت نامتعادل به نظر برسند.

سه نوع جراحی فک وجود دارند:

  • استئوتومی فک بالا. این جراحی زمانی انجام می شود که فک بالا خیلی زیاد یا خیلی کم جلوتر باشد. استئوتومی فک بالا، اپن بایت و کراس بایت را نیز درمان می کند.
  • استئوتومی فک پایین. این جراحی زمانی انجام می شود که فک پایین خیلی زیاد یا خیلی کم جلو باشد.
  • اگر مشکلی دارید که هر دو فک را درگیر کرده است، جراحی استئوتومی دو فک یا جراحی دو فک انجام می شود.

جراحی فک چه مزایایی دارد؟

جراحی فک می تواند مشکلاتی که به دلیل ناهمراستا بودن فک های بالا و پایین بوجود می آیند را حل کند. زمانی که درمان ارتودنسی به مشکل بیمار هیچ کمکی نکرده باشد، جراحی فک یکی از گزینه های دیگر است.

نمونه درمان های جراحی فک

مقالات ارتودنسی جراحی فک